SOMMARREFLEKTIONER

Nu är jag tillbaka från semester och börjar lägga planen för hösten. Vi har mycket roligt och spännande på gång med ett Leaderprojekt som ska avslutas under hösten och ett annat Leaderprojekt med Umeå Universitet som ska dra igång på allvar. Utöver detta fortsätter vi givetvis att jobba för bygden och dess utveckling bland annat genom vår nya sida Visit Nätradalen och genom samverkan med företag och föreningar.

Jag vill passa på att skicka en liten påminnelse till alla Nätradalen-bor och alla vi som på något sätt representerar denna bygd oavsett om vi är sommarboende eller året runt.

Det är bara vi som bor och verkar här i Nätradalen som kan bidra till förändring och utveckling av vår bygd. Hur vi väljer att prata och agera kring saker som händer här speglar den framtidstro och inställning vi har till platsen vi kallar vår. Vår styrelseledamot Siv skriver så klokt gällande de insändare som på senaste tiden varit med i @allehanda_se gällande Bjästa:

”Bjästa är en fin plats att bo och leva i. När vi lyfter och berömmer det som är positivt på en ort stärker vi bilden av en attraktiv plats. En plats som människor vill bo och flytta till. En plats som många vill besöka. En plats där företagen väljer att utveckla, nyanställa och stanna kvar. Vi som bor här blundar inte för att det också förekommer en del förstörelse och annat som inte är acceptabelt. Tillsammans kan vi göra mera för att ytterligare öka trivseln och tryggheten i Bjästa.”

Jag vill påminna om att detta gäller hela Nätradalen. När vi väljer att fokusera på det positiva och se möjligheter istället för det motsatta så har det som är mindre bra en tendens att sakteligen försvinna. Prova att nästa gång du pratar med någon om din hemort att enbart nämna det som du upplever som positivt. Om du har svårt att påminna dig om positiva saker som händer här i Nätradalen så vill jag ge några exempel här:

 • Drömme blev utsedd till Årets By 2020
 • Nätra Hembygdsförening fortsätter att ge oss underhållning och positiva saker att se fram emot trots ändrade förutsättningar
 • Näske bygger torg och parkeringar vid Näske Bygård/ridbanan
 • Nätterlunds minnesfond och Mikko Anderssons stiftelse investerar miljoner i konst, kultur och historia
 • Edenborgs Kultur- och Arrangemangsförening rustar upp vandringslederna på Nätra fjällskog
 • Boströms Traktor och Maskin har investerat mycket och flyttat hela sin verksamhet till Bjästa
 • Fritidsgården Hålan tar exemplarisk hand om och roar våra unga på många kreativa sätt
 • Kornsjöbadets framtid har tillsammans med kommunen och EU investerat 1 miljon i upprustning av badplatsen
 • I Nätradalen kan du handla: Kläder, Blommor, Ekologiskt på lösvikt, God mat, En ny frisyr, Tyger, Gymkort, Second Hand, Bilar, Fiskegrejer, Inredning, Närproducerat, Traktorer och mycket mer!

Det är vi tillsammans som bygger och skapar ett blomstrande Nätradalen där unga som gamla trivs och vill bo. Vi kan alla bidra på vårt sätt i både litet och smått. Det enklaste och billigaste är att lyfta det positiva och att välja att se möjligheter.

Jag hoppas att vi alla kommer att få en fin och härlig höst och jag ser fram emot att möta er alla ute i bygden! Vi ses!

/Sofie Holmgren, samordnare Bygdsam Nätradalen

 

Kategorier: Nätradalen

2 kommentarer

Marica Zetterquist · 28 september, 2020 kl. 15:32

Du är en grym inspiration Sofie! Solen på en grå himmel =)

  Bygdsam · 28 september, 2020 kl. 15:37

  Tack så mycket Marica! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *